Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

 

Το σχετικό ΦΕΚ έχει ήδη αναρτηθεί



Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Υπενθυμίζεται ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το 2015 ήταν να διορίσει ως νέο αρχηγό της ΕΥΠ τον δημοσιογράφο Γιάννη Ρουμπάτη.

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό», αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ που ήδη αναρτήθηκε.

Είναι ο ίδιος ο νόμος περί επιτελικού κράτους που βάζει τον Πρωθυπουργό στο κάδρο των ευθυνών για τις παλινωδίες της ΕΥΠ στο ζήτημα των παρακολούθησεων.

Λίγες ημέρες μόνο μετά την εκλογή της και το σχηματισμό της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε προς δημόσια διαβούλευση (και εν συνεχεία ψήφισε μέσα στον Αύγουστο του 2019) το νόμο περί επιτελικού κράτους, το βασικό της μπούσουλα δηλαδή πάνω στον οποίο θα στήριζε στη συνέχεια το σύνολο της πολιτικής της.

Ο νόμος, που πήρε τον κωδικό 4622/2019 λέγεται, ότι ήταν σχεδόν έτοιμος πριν τη θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, κάτι που έτσι και αλλιώς ουδέποτε διαψεύστηκε από επίσημα χείλη.

Ο νόμος αυτός κατατέθηκε στη Βουλή στις 26 Ιουλίου του 2019 και μεταξύ άλλων προέβλεπε (και προβλέπει ακόμα)

  • Συνιστάται η Προεδρία της Κυβέρνησης, ως αυτοτελής επιτελική δημόσια υπηρεσία, υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό, η οποία αποτελείται από τις ρητά μνημονευόμενες Υπηρεσίες (Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων κ.λπ.) και παράλληλα, καταργείται η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
  • Στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στην οποία υπάγεται εφεξής η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), συνιστώνται η Μονάδα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, με τις μνημονευόμενες αρμοδιότητες, οι Γενικές Γραμματείες Συντονισμού (Εσωτερικών Πολιτικών και Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων) καθώς η Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Με απλά λόγια η ΕΥΠ είχε πλέον μόνο ένα πρόσωπο στο οποίο λογοδοτούσε, τον Πρωθυπουργό. Το ίδιο έγινε παράλληλα τόσο για την ΕΡΤ όσο και για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δύο δηλαδή κρατικά ΜΜΕ.

Αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, η αντιπολίτευση επεσήμανε το παράδοξο του πράγματος, να υπάγεται δηλαδή μία τόσο κρίσιμη υπηρεσία όπως η ΕΥΠ, απευθείας στην προεδρία της Κυβέρνησης, δηλαδή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

Το WEF (World Economic Forum, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) δήλωσε ότι σε όλους τους πολίτες πρέπει να εμφυτευθεί ένα μικροτσί προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να κάνουν βασικά πράγματα όπως η αγορά τροφής και νερού.

Έτοιμη η Αλβανία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τηρεί πλήρως τις προϋποθέσεις