Ανδρέας Πάτσης: " Ο βουλευτής που κυνηγούσε τα δάνεια των Ελλήνων

 

Οι καταγγελίες ξεκίνησαν από τον Παύλο Πολάκη και συνεχίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να αναφέρει ότι ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκ. στην τιμή των 4,3 εκ. και κερδοσκοπεί από αυτό. Επίσης, ότι έχει λάβει διάφορα κονδύλια και δουλειές από εταιρείες του δημοσίου (ΕΛΤΑ).

Ο Ανδρέας Πάτσης με δήλωσή του επιχείρησε να απαντήσει στον Παύλο Πολάκη, ωστόσο δεν είχε καμία κάλυψη από το κόμμα του.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται πως «Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς.

Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».

Λίγο πριν την ανακοίνωση της διαγραφής του βουλευτή Πάτση, και έχοντας περάσει η δημόσια κουβέντα, εκτός από την νομιμότητα των κινήσεων του βουλευτή Γρεβενών και στην ηθική διάσταση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «Εμείς είμαστε απολύτως ευαίσθητοι σε ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα συμπεριφοράς, του ήθους, των στελεχών της παράταξής μας, είτε είναι κοινοβουλευτικά στελέχη είτε οτιδήποτε άλλο» φωτογραφίζοντας την αποπομπή του βουλευτή εάν οι εξηγήσεις του δεν ήταν επαρκείς.

Τι λέει ο βουλευτής Πάτσης
Ο ίδιος ο Ανδρέας Πάτσης πάντως επέμεινε ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό και δήλωσε ότι θα κρατήσει την έδρα του ως ανεξάρτητος βουλευτής, παρά την στάση που κράτησε απέναντί του το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρθηκε στους ψηφοφόρους του στα Γρεβενά τονίζοντας: «Αγαπητοί Γρεβενιώτες και Γρεβενιώτισσες παραμένω Βουλευτής σας, Ανεξάρτητος. Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρέας που ξέρετε. Σας ευχαριστώ θερμά» κατέληξε.

2018 είχε εισόδημα 34.700 ευρώ μαζί με τη σύζυγό του και από επιχειρηματική δραστηριότητα 12,94 ευρώ. Είχε μετοχές αξίας 94,04 ευρώ και καταθέσεις 3.339,73 και μηδενικό δανεισμό. Συμμετείχε σε 7 εταιρείες με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 161.600 ευρώ.

Το 2019 εμφανίζεται να λαμβάνει δάνειο 1.000.000 ευρώ από ελβετική τράπεζα και να συμμετέχει με 1.000.000 ευρώ στο κεφάλαιο της εταιρείας LYKTOS PARTICIPATIONS και οι καταθέσεις του αυξάνονται σε 2,299.969,53 ευρώ από εισοδήματα προηγούμενων ετών τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί στο προηγούμενο πόθεν έσχες. Επιπλέον το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις φθάνει το 1.325.100 ευρώ. Ο αριθμός τους φθάνει τις 16. Mε εξαίρεση την εταιρεία ALL4SEA στην οποία συμμετείχε το 2018 οι υπόλοιπες δεν εμφανίζονται στο πόθεν έσχες του 2018. Το οικογενειακό εισόδημα υπερτριπλασιάστηκε σε 91.000 ευρώ.

Δεν δόθηκαν στοιχεία για την εταιρεία LYKTOS η οποία είναι μέτοχος στην Παγκρήτια Τράπεζα, με τον κ. Πάτση να μετέχει σε αυτή από το 2017, και με τον γιο του να είναι στο ΔΣ της.

Το 2020 τα εισοδήματά του φθάνουν τα 242.000 ευρώ, οι καταθέσεις τα 2,3 εκ. ευρώ, δανεισμός 1,37 εκ. ευρώ και οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις τα 1,33 εκ. ευρώ.

Η επιτροπή Πόθεν έσχες είχε θέσει στο αρχείο καταγγελίες για το ψευδές πόθεν έσχες αλλά και για συμμετοχή σε κυπριακή offshore εταιρεία HORSELORD LTD. Ο κ. Πάτσης έδωσε συμπληρωματικά στοιχεία στην επιτροπή και το θέμα έκλεισε εκεί... Σημειώνεται πως η HORSEHOLD είχε επενδύσει 1 εκ. ευρώ στην εταιρεία αποκλειστικού σκοπού Lyktos Participations, μια επένδυση που αρχικά δεν είχε δηλωθεί. Η Lyktos είναι η εταιρεία που φέρεται να αγόρασε αντί 4.300.000 ευρώ, κόκκινα δάνεια την Τράπεζας Πειραιώς τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 62.000.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε ο Παύλος Πολάκης.

Την αναφορά για το ψευδές Πόθεν έσχες Πάτση  είχε κάνει στην επιτροπή της Βουλής το Μάιο του 2020, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος είναι θύμα τηλεφωνικών υποκλοπών από το Predator. Ο κ. Κουκάκης διερευνούσε τα δάνεια της Πειραιώς.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ, πως βάσει του πολυνομοσχεδίου που είχε περάσει το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί και βουλευτές δεν μπορούν να κατέχουν ή να μετέχουν σε offshore εταιρείες, ως ασυμβίβαστη δραστηριότητα. Στο πολυνομοσχέδιο υπήρχε διάταξη που αρχικά έδινε τη δυνατότητα σε βουλευτές και υπουργούς να έχουν εξωχώριες εταιρείες σε χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον ΟΟΣΑ ως "φορολογικά συνεργάσιμες" - δίνουν δηλαδή στοιχεία  για την ταυτότητα των μετόχων των εταιρειών αυτών, τις κινήσεις κεφαλαίων κλπ. Η δυνατότητα αυτή τελικά απαγορεύτηκε με τροπολογία της τότε κυβέρνησης, ενώ προηγήθηκαν αντιδράσεις.


Κυβερνητικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν τότε, απαντώντας σε κριτική της Νέας Δημοκρατίας:
 "Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από  ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις. Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος".

Κυβερνητικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν τότε, απαντώντας σε κριτική της Νέας Δημοκρατίας: "Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από  ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις. Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος".

Από τη δική της μεριά, η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωνε τότε: "Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό. Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα. Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες  εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας. Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

Το WEF (World Economic Forum, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) δήλωσε ότι σε όλους τους πολίτες πρέπει να εμφυτευθεί ένα μικροτσί προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να κάνουν βασικά πράγματα όπως η αγορά τροφής και νερού.

Έτοιμη η Αλβανία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τηρεί πλήρως τις προϋποθέσεις