Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) είναι το νομοθετικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα επτά της θεσμικά όργανα. Το Κοινοβούλιο απαρτίζεται από 705 μέλη (ευρωβουλευτές) που εκπροσωπούν όλες τις χώρες της ΕΕ. Oι αλλαγές που σήμανε το Brexit μείωσαν τον αριθμό τους από 751 σε 705 μετά την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.



 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλ. τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ. Το ΕΚ επιβλέπει επίσης το έργο άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Το Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση των ορισθέντων Επιτρόπων μέσω ατομικών ακροάσεων. Για να εγκριθεί το Σώμα των Επιτρόπων (όπως ονομάζεται το σύνολο των 27 Επίτροπων) απαιτείται η συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια στα κράτη μέλη της ΕΕ και αντιπροσωπεύουν περίπου 446 εκατομμύρια πολίτες. Με τα χρόνια και με αλλεπάλληλες αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, το Κοινοβούλιο έχει αποκτήσει σημαντικές νομοθετικές και δημοσιονομικές αρμοδιότητες.



 Τι κάνουν οι ευρωβουλευτές;

Οι ευρωβουλευτές είναι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των πολιτών της ΕΕ. Εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών και των πόλεων ή των περιφερειών τους στην Ευρώπη. Οι ευρωβουλευτές αφουγκράζονται ανθρώπους που τους απασχολούν ζητήματα τοπικού ή εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς και ομάδες συμφερόντων και επιχειρήσεις. Είναι νομοθέτες της ΕΕ αλλά μπορούν επίσης να θέσουν ζητήματα στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο των Υπουργών. Οι ευρωβουλευτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε σχέση με τα μεγάλα θέματα της εποχής μας, όπως είναι η αλλαγή του κλίματος, η μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο και το ρυθμιστικό πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών μας αγορών.

 

Η καθημερινή εργασία των ευρωβουλευτών μοιράζεται μεταξύ της δουλειάς για τους ψηφοφόρους στην πατρίδα τους, των υποχρεώσεών τους στις επιτροπές, των συζητήσεων στις πολιτικές τους ομάδες καθώς και των συζητήσεων και των ψηφοφοριών στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές συμμετέχουν επίσης σε συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων τους, καθώς και σε πολλές άλλες συναντήσεις. Ενδέχεται επίσης να συμμετέχουν σε αντιπροσωπείες για τις σχέσεις με τρίτες χώρες, γεγονός που επιβάλλει περιστασιακές μετακινήσεις εκτός της ΕΕ.

Τι κάνουν οι επιτροπές;

Το Κοινοβούλιο διαιρείται σε είκοσι εξειδικευμένες επιτροπές, που ασχολούνται πρώτες με τις νομοθετικές προτάσεις που του υποβάλλονται.

 

Οι εν λόγω επιτροπές μελετούν τις νομοθετικές προτάσεις και εγκρίνουν σχετικές εκθέσεις με τροπολογίες, ενώ μεταξύ ψηφοφοριών στις επιτροπές και συζητήσεων και ψηφοφοριών στην ολομέλεια, οι τροπολογίες και τα ψηφίσματα συζητούνται από τις πολιτικές ομάδες. Οι επιτροπές ορίζουν επίσης ομάδες ευρωβουλευτών για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ. Εγκρίνουν, επίσης, εκθέσεις πρωτοβουλίας, διοργανώνουν ακροάσεις με εμπειρογνώμονες και ελέγχουν τα άλλα θεσμικά όργανα και τους φορείς της ΕΕ.

 

Μια επιτροπή αποτελείται από 25 έως 76 τακτικά μέλη και ισάριθμους αναπληρωτές.

 

Κάθε επιτροπή εκλέγει έναν ή μία πρόεδρο και έως τέσσερις αντιπροέδρους μεταξύ των τακτικών μελών της, που αποτελούν το προεδρείο της για θητεία δυόμισι ετών. Η πολιτική σύνθεση των επιτροπών αντικατοπτρίζει εκείνη της ολομέλειας.


Το Κοινοβούλιο μπορεί επίσης να συγκροτεί υποεπιτροπές και ειδικές προσωρινές επιτροπές για συγκεκριμένα θέματα, ενώ διαθέτει και εξουσία σύστασης εξεταστικών επιτροπών σε συνέχεια καταγγελιών για παραβάσεις ή κακοδιοίκηση σε σχέση με τη νομοθεσία της ΕΕ.

 

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνεδριάζουν κατά κανόνα στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις τους είναι δημόσιες και, συνήθως, είναι διαθέσιμες μέσω υπηρεσίας webstreaming.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

Το WEF (World Economic Forum, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) δήλωσε ότι σε όλους τους πολίτες πρέπει να εμφυτευθεί ένα μικροτσί προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να κάνουν βασικά πράγματα όπως η αγορά τροφής και νερού.

Έτοιμη η Αλβανία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τηρεί πλήρως τις προϋποθέσεις