Χαμενεΐ είπε ότι το Ισραήλ, που επιτέθηκε στον Λίβανο, δεν μπορεί να νικήσει το Ιράν

 


Ιράν  Χαμενεΐ είπε ότι το Ισραήλ, που επιτέθηκε στον Λίβανο, δεν μπορεί να νικήσει το Ιράν

πριν 2 ώρες
4 Οκτωβρίου 2024 - Μια φωτογραφία που διανεμήθηκε από το γραφείο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δείχνει τον Χαμενεΐ, τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν (αριστερά), τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Mohammad Baqir Galibaf (δεύτερος από αριστερά) και τον επικεφαλής του δικαστικού σώματος Μοχσέν Ετζέι ( δεύτερο από δεξιά).
4 Οκτωβρίου 2024 - Μια φωτογραφία που διανεμήθηκε από το γραφείο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δείχνει τον Χαμενεΐ, τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν (αριστερά), τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Mohammad Baqir Galibaf (δεύτερος από αριστερά) και τον επικεφαλής του δικαστικού σώματος Μοχσέν Ετζέι ( δεύτερο από δεξιά).

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ιράν και οι περιφερειακοί σύμμαχοί του δεν θα υποχωρήσουν μετά την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό που θεωρείται ότι στοχεύει τον διάδοχο του Χασάν Νασράλα, του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

Το Ιράν εκτόξευσε πύραυλο στο Ισραήλ την Τρίτη ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ, ο οποίος μετέτρεψε τη Χεζμπολάχ σε ισχυρή ένοπλη και πολιτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, και το Ισραήλ υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν λόγω της πιθανότητας πιθανής επίθεσης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Εκτελώντας την προσευχή της Παρασκευής στην Τεχεράνη, ο Χαμενεΐ είπε: «Η αντίσταση στην περιοχή δεν θα υποχωρήσει ακόμα κι αν σκοτωθούν οι ηγέτες της».

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος ανέφερε τον Νασράλα στην ομιλία του και περιέγραψε την επίθεση στο Ισραήλ ως νόμιμη και νόμιμη, είπε: «Η λαμπρή ενέργεια που πραγματοποίησαν οι ένοπλες δυνάμεις μας πριν από λίγες νύχτες ήταν απολύτως νόμιμη και νόμιμη ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν». κατά το κήρυγμα της Παρασκευής και μέρος της ομιλίας του ήταν γραμμένο στα αραβικά Αυτό που έκανε τράβηξε την προσοχή.

Κρατώντας την κάννη του τουφεκιού δίπλα του, ο Χαμενεΐ, χωρίς να απειλήσει ευθέως το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι το Ιράν «δεν θα καθυστερήσει ούτε θα ενεργήσει βιαστικά στο καθήκον του» εναντίον του Ισραήλ.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SNN ​​επικαλέστηκε τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Φαντάβι, να είπε την Παρασκευή ότι η Τεχεράνη θα στόχευε ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου εάν το Ισραήλ επιτεθεί.

Ενώ η τύχη του αξιωματούχου της Χεζμπολάχ Χασίμ Σαφιγιεντίν, ο οποίος λέγεται ότι είναι ο διάδοχος του Νασράλα, παραμένει άγνωστη, η ρητορική του Ιράν κλιμακώνεται. Σύμφωνα με τα νέα του Μπαράκ Ραβίντ, ρεπόρτερ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Axios, που βασίζεται σε τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Σαφιγιεντίν έγινε στόχος σε υπόγειο καταφύγιο στη Βηρυτό τη νύχτα. αλλά η τύχη του είναι άγνωστη.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Χεζμπολάχ δεν σχολίασε την τύχη του Σαφιγιεντίν. Ο αδελφός του, Σαγιέντ Αμπντουλάχ Σαφιγιεντίν, εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στο Ιράν, παρευρέθηκε στην ομιλία του Χαμενεΐ στην Τεχεράνη.

Συνεχίζονται οι έντονες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Αλί Χαμιέ δήλωσε σήμερα ότι μια ισραηλινή επίθεση κοντά στο συνοριακό πέρασμα Masna του Λιβάνου με τη Συρία έκοψε τον δρόμο που χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες.

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Hamieh σημείωσε ότι η επίθεση έπληξε το λιβανέζικο έδαφος κοντά στη συνοριακή πύλη και δημιούργησε έναν κρατήρα πλάτους τεσσάρων μέτρων.

Χθες, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κατηγόρησε την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποίησε τη συνοριακή πύλη για να μεταφέρει στρατιωτικές προμήθειες στον Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Avichay Adraee δήλωσε σε δήλωση στον λογαριασμό X: «Ο ισραηλινός στρατός δεν θα επιτρέψει το λαθρεμπόριο αυτών των όπλων και δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση εάν χρειαστεί, όπως έκανε σε όλο αυτόν τον πόλεμο». Ο Adraee είπε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός είπε σήμερα στους κατοίκους περισσότερων από 20 πόλεων στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν αμέσως τις πόλεις.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους στόχους του έντονου ισραηλινού βομβαρδισμού χθες το βράδυ ήταν τα σημεία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο κοντά στην ελεγχόμενη από τη Χεζμπολάχ Νταχιγιέ. Αναφέρθηκε ότι μετά τον έντονο αεροπορικό βομβαρδισμό της περιοχής, το αεροδρόμιο ήταν ακόμα ανοιχτό και δεν επηρεάστηκε αρνητικά από την επίθεση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Araqchi μετέβη στον Λίβανο

Στη δήλωσή του στη Βηρυτό την Παρασκευή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Arakchi είπε ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, υπό την προϋπόθεση ότι υποστηρίζεται από τη Χεζμπολάχ και είναι ταυτόχρονα με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

4 Οκτωβρίου 2024 - Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Arakchi (δεύτερος από αριστερά) συναντήθηκε με τον προσωρινό πρωθυπουργό του Λιβάνου Necip Mikati (δεξιά) στη Βηρυτό.
4 Οκτωβρίου 2024 - Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Arakchi (δεύτερος από αριστερά) συναντήθηκε με τον προσωρινό πρωθυπουργό του Λιβάνου Necip Mikati (δεξιά) στη Βηρυτό.

Ο Arakçı είπε, "Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός, υπό την προϋπόθεση ότι κριθεί αποδεκτή από τον λιβανικό λαό, αποδεκτή από την αντίσταση και τρίτον, είναι ταυτόχρονα με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα".

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε επίσης ότι η παρουσία του στη Βηρυτό «σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το Ιράν στέκεται δίπλα στον Λίβανο και υποστηρίζει τους σιίτες.

Περισσότεροι από 300 χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες

, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης του Λιβάνου, περισσότεροι από 300 χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Σύροι, πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες για να γλιτώσουν από τον αυξανόμενο ισραηλινό βομβαρδισμό. .

Οι κλιμακούμενες συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχουν αυξήσει τον φόβο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα παρασυρθούν σε συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή.

Μετά από μια δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι χώρες ετοίμασαν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση των πολιτών τους από τον Λίβανο.

Αν και καμία χώρα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εκκένωση, ορισμένες ναυλώνουν αεροπλάνα. Οι άνθρωποι επίσης δραπετεύουν μόνοι τους.

Μπάιντεν: «Δεν πιστεύω ότι θα γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει «ολοκληρωμένος πόλεμος» στη Μέση Ανατολή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποφευχθεί .

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον πόσο σίγουρος ήταν ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε να αποτραπεί, ο Μπάιντεν είπε: «Πόσο σίγουρος είστε ότι δεν θα βρέξει; Κοιτάξτε, δεν πιστεύω ότι θα γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος. Νομίζω ότι μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό. Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν», απάντησε.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι σύμμαχοι ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στη σύγκρουση Ισραήλ-Λιβάνου, ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με το Ισραήλ επιλογές για απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ενώ οι δηλώσεις του Μπάιντεν έχουν αντίκτυπο στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή εγείρει ανησυχίες για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού.

Ερωτηθείς εάν είχε προτρέψει το Ισραήλ να μην επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί δημόσια.

Ο Μπάιντεν είπε τις προάλλες ότι δεν θα υποστηρίξει καμία ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Η Dahiyeh, ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού που είναι προπύργιο της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, δέχτηκε ξανά επίθεση γύρω στα μεσάνυχτα χθες το βράδυ, αφού το Ισραήλ διέταξε τους ανθρώπους σε ορισμένες περιοχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δήλωσαν κάτοικοι και πηγές ασφαλείας.

Το Ισραήλ λέει ότι οι επιχειρήσεις του στον Λίβανο έχουν στόχο να επιτρέψουν σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες του, που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν από το βορρά λόγω των βομβαρδισμών της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας, να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί από ισραηλινές επιθέσεις και σχεδόν 2.000 έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο, οι περισσότεροι από αυτούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ανεμογεννήτριες αναμειγνύουν τα στρώματα θερμού και ψυχρού αέρα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το τοπικό κλίμα ανεβάζοντας ελαφρώς τη θερμοκρασία στη διάρκεια της νύχτας.

Το χρονικο της Πεντελης μετσ τα καμμενα ηου Μητσοτάκη

Αμερικανοί Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι Ινδιάνοι Cherokee είχαν επαφή με τη Μεσόγειο και μιλούσαν Ελληνικά!