Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης Νίκος Πασσάς Τεσσερειςστους δέκα Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό απαντούν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν εξαιτίας της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς. Δυστυχώς όμως στα Τέμπη όπως και στη Πύλο και στο Φαρμακονήσι, η διαφθορά αυτή , αποδεικνύεται θανατηφόρα .


Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης Νίκος Πασσάς

, σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στον 98.4 , αναλύει γιατί η υπόθεση των Τεμπών, στην εδώ και 20 χρόνια διεθνή προσπάθεια του για την ανάδειξη διαχρονικά της Διαφθοράς και θεσμικής κατάπτωσης στην Ελλάδα, είναι όπως λέει η επιτομή του φαινομένου  που στην Ελλάδα σκοτώνει … 
Ο Νίκος Πασσάς είναι καθηγητής Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο Northeastern των ΗΠΑ. 
Ένας διακεκριμένος επιστήμονας όπου κατά καιρούς έχει διατελέσει σε σημαντικές θέσεις ως σύμβουλος νομικών γραφείων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και διεθνών Οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως λέει στο έγκλημα των Τεμπών, με την αλλοίωση από τις πρώτες ώρες του τόπου του εγκλήματος, έχουν γίνει συντονισμένα τόσα "λάθη" από τόσους εμπλεκόμενους με ευθύνες κυβερνητικές, οργανισμών , φορέων και της Ιταλικής εταιρείας, που είναι εμφανές πως η συγκάλυψη επιχείρησε να κρύψει τα πάντα. Όμως η κοινωνική πίεση και απαίτηση είναι τέτοια πλέον, που αποτελεί τομή εξελίξεων, όπου η εμπλοκή τόσων πολλών με ευθύνες στο έγκλημα των Τεμπών, καθιστά άκρως ευάλωτη πλέον την όποια επιχείρηση απόσεισης ευθυνών. Αποκαλυπτικός ο κορυφαίος Καθηγητής Εγκληματολογίας κα Ποινικής Δικαιοσύνης διεθνώς, μιλάει για τις συγκλονιστικές του διαπιστώσεις , επί δύο χρόνια που ασχολείται με την υπόθεση, το τι του περιγράφουν συγγενείς θυμάτων, επηζήσαντες τραυματίες αλλά και τι  διαπιστώνει ο ίδιος από την συγκέντρωση  υλικού με νομικές προεκτάσεις. 
Όπως σημειώνει, οι  πρακτικές δωροδοκίας, ανομίας, συγκάλυψης  και διαφθοράς είναι ευρέως διαδεδομένες στην Ελλάδα είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Ο δημόσιος χώρος λεηλατείται με την ανοχή του πολιτικού συστήματος διαχρονικά για χάρη ιδιωτικών συμφερόντων.  Πολλές φορές ακούμε διακηρύξεις, μεγαλοστομίες, εξαγγελίες για μηχανισμούς διαφάνειας και απόψεις περί καταπολέμησης της διαφθοράς.
 Όμως,  τέσσερις στους δέκα Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό απαντούν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν εξαιτίας της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς. Δυστυχώς όμως στα Τέμπη όπως και στη Πύλο και στο Φαρμακονήσι, η διαφθορά αυτή , αποδεικνύεται θανατηφόρα . 





Ο καθηγητής Εγκληματολογίας, Νίκος Πασσάς, περιγράφει τον τρόπο που χειρίστηκαν οι Αρχές την υπόθεση των Τεμπών

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στον 98,4, ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης, Νίκος Πασσάς, ξεδίπλωσε τις τραγικές πτυχές της υπόθεσης των Τεμπών. 
Δύο χρόνια μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, ο καθηγητής ανέδειξε τα στοιχεία που συγκλίνουν σε ένα σκηνικό διαχρονικής διαφθοράς, θεσμικής ανεπάρκειας και συγκάλυψης, με συνέπειες που οδήγησαν στην εκατόμβη θυμάτων κατά την 28η Φεβρουαρίου του 2023. 

Η επιτομή της διαφθοράς 

Ο καθηγητής κ. Πασσάς, ως άνθρωπος που έχει διατελέσει σε σημαντικές θέσεις ως σύμβουλος νομικών γραφείων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ότι το δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί την επιτομή της ελληνικής διαφθοράς. 

Ο καθηγητής, αναφερόμενος στη χρόνια αποδόμηση της δομικής διάσπασης του δημόσιου τομέα και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, τόνισε πως η συγκάλυψη που επιχειρήθηκε από τις πρώτες μέρες του δυστυχήματος δεν αποκαλύπτουν παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της αποσιώπησης της αλήθειας. 

«Οι πρακτικές δωροδοκίας, ανομίας και συγκάλυψης είναι ευρέως διαδεδομένες στην Ελλάδα. Τέσσερις στους δέκα Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό δηλώνουν πως δε θα επιστρέψουν λόγω της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέσσερις κρίσιμες πτυχές της διερεύνησης 

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Νίκος Πασσάς ανέλυσε τα τέσσερα βασικά πεδία που εξετάζει η επιστημονική του ομάδα, όσον αφορά στην υπόθεση των Τεμπών, διαχωρίζοντάς τα σε τέσσερα βασικά ερωτήματα: 

1. Πώς φτάσαμε στο δυστύχημα: Από τις λανθασμένες επιλογές στην ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου, έως την ανεπάρκεια των ελέγχων, όλα συνέβαλαν στο να καταστεί το δυστύχημα αναπόφευκτο. 

2. Η προβληματική ανταπόκριση μετά τη σύγκρουση: «Από τις ενέργειες των ιατροδικαστών, της Πυροσβεστικής και των Αρχών είναι προφανές ότι τίποτα δεν έγινε σωστά», τόνισε. 

3. Η συγκάλυψη: Η αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος και η απομάκρυνση πειστηρίων εγείρουν σοβαρά ερωτήματα.

4. Η στοχοποίηση θυμάτων, επιζησάντων και των οικογενειών τους: Αντί για στήριξη, οι οικογένειες και όσοι αναζητούν την αλήθεια δέχονται πιέσεις, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της αδιαφάνειας. 

Πασσάς
Ο κ. Νίκος Πασσάς

Η αντίφαση της πολιτικής αντίδρασης 

Ιδιαίτερη αίσθηση στη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως ανέφερε ο κ. καθηγητής, αποτελούν οι παλινωδίες της κυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εξήγηση δεν υπάρχει. Και για να σας πω την αλήθεια, θλίβει και εκπλήσσει το πώς ανοίγουν το στόμα τους πρωθυπουργός και υπουργοί με τέτοιο τρόπο. Το ηπιότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι πρόκειται περί ανευθυνότητας και περί υποτίμησης της νοημοσύνης», λέγοντας πως είτε αφορά τη νοημοσύνη των πολιτών ή τη δική τους. 

Παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα δύο χρόνια μετά την τραγωδία

Όσον αφορά στο γεγονός ότι η Επιτροπή Διερεύνησης καθυστέρησε 1,5 χρόνο να λειτουργήσει, ενώ τα στοιχεία που δόθηκαν σε ξένα πανεπιστήμια ήταν επιλεκτικά, ο ίδιος πρόσθεσε πως «υπάρχει υλικό που μπορεί να υπάρξει ανάλυση. Υπάρχουν τόσες φωνές και ενθέσεις, που θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και ακόμη περισσότερη σύμπνοια, προκειμένου να έχουν αντικειμενικότερα αποτελέσματα». 

Εδώ τίθεται και το ζήτημα της ανεξάρτητης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, η οποία δυσκολεύεται να προχωρήσει σε αξιολόγηση των πορισμάτων παρά την πλειοψηφία των θέσεων, εμπυρευμάτων και καταθέσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πασσάς, «η ομάδα της Γάνδης κάνει ανάλυση αυτών που της δόθηκαν. Οι πληροφορίες φαίνεται να είναι πλουσιότερες από αυτές που τους δόθηκαν για ανάλυση», προσθέτοντας πως «υπάρχουν τόσα μάτια, τόσα μυαλά, που είναι επικεντρωμένα στην υπόθεση και σε τόσα μέρη του κόσμου, που η αλήθεια δεν πρόκειται να μείνει κρυφή. Αυτά τα πράγματα δεν κρύβονται. Σε κάποια δικαιοσύνη θα φτάσουμε και ελπίζω να φτάσουμε και σε κάποια λογοδοσία και με έναν τρόπο σε μια κοινωνία». 

Το ζήτημα της ανάφλεξης και τα ερωτήματα που παραμένουν 

Από τα σημαντικότερα ζητήματα που θίχτηκαν ήταν η αδιευκρίνιστη φύση της ανάφλεξης, που κατέκαψε δεκάδες επιβάτες. Ο καθηγητής σημείωσε πως υπάρχουν ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, που εγείρουν ερωτήματα για το φορτίο του εμπορικού τρένου και την ύπαρξη εύφλεκτων υλικών.

«Δε χρειάζεται να είσαι χημικός για να αντιληφθείς ότι κάτι δεν εξηγείται λογικά. Είδαμε πυροσβέστες με ανεξήγητα εγκαύματα, νερό που δεν έσβηνε τη φωτιά. Η Δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει απαντήσεις», τόνισε. 

Η ευθύνη της ιταλικής εταιρείας και η κρατική ανευθυνότητα 

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ευθύνη της ιταλικής εταιρείας που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο, επισημαίνοντας ότι το επίσημο διαφημιστικό υλικό της εταιρείας υποστήριζε πως οι υπηρεσίες που παρείχε στην Ελλάδα διέθεταν τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. 

«Μετά τη σύγκρουση, το προωθητικό βίντεο αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα τους, αποδεικνύοντας ότι γνώριζαν πως η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική», δήλωσε, λέγοντας ότι το υλικό παρέμεινε ανεβασμένο στην ελληνική ιστοσελίδα μέχρι και τρεις ημέρες μετά από το δυστύχημα. 

Όσον αφορά στη λογοδοσία των πολιτικών αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία επιτρέπει την άσκηση δίωξης κατά πολιτικών προσώπων μέχρι και 20 χρόνια μετά την τέλεση αδικήματος, ωστόσο η απουσία εκτελεστικού νόμου καθιστά πιθανό το σενάριο της παραγραφής. 

«Ενδεχομένως να υπάρξει το επιχείρημα στο αντεπιχείρημα», αναφέρει, προσθέτοντας πως «εκεί θα κληθούν τα ανώτερα δικαστήρια, όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας ή το Ειδικό Δικαστήριο, να αποφανθεί. Το πιο σωστό είναι να θεσπιστεί ο εκτελεστικός νόμος».
Επεξηγώντας, τα υφιστάμενα δεδομένα αναφέρουν ότι σε περίπτωση που συσταθεί προανακριτική πολιτικών προσώπων και καθώς δεν έχει γίνει η απαραίτητη ψήφιση επί του εκτελεστικού νόμου, τότε δεν τίθεται σε ισχύ η παράταση. Με αυτά τα δεδομένα, φαίνετσι ότι, εάν συσταθεί η προανακριτική και δε βγει κάποιο πόρισμα έως τον Ιούνιο του 2025, τότε θα παραγραφούν οι ευθύνες επί των πολιτικών προσώπων, ακόμα και εάν κριθούν ένοχοι σε μεταγενέστερο στάδιο.


Η επιρροή των συλλαλητηρίων: Η κοινωνική αντίδραση και η ελπίδα για δικαίωση 

Παρά τις αποκαλύψεις, ο καθηγητής Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κοινωνική πίεση μπορεί να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων. Εξήρε τη μαζική συμμετοχή πολιτών στις πρόσφατες διαδηλώσεις, που διεξάχθηκαν την Κυριακή 26 Ιανουαρίου και τόνισε πως η αλήθεια δεν μπορεί να μείνει κρυφή. 

«Υπάρχει ένα κοινωνικό τσουνάμι. Οι νέοι άνθρωποι κινητοποιούνται, ζητούν δικαιοσύνη. Αυτή η συλλογική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε συγκινημένος. 

Κλείνοντας, η συνέντευξη του Νίκου Πασσά αποτέλεσε μια δυνατή υπενθύμιση ότι η διαφθορά και η ατιμωρησία δεν είναι αφηρημένες έννοιες, αλλά έχουν τραγικές, θανάσιμες συνέπειες. Η αλήθεια για τα Τέμπη μένει να αποκαλυφθεί πλήρως, αλλά το βέβαιο είναι πως η κοινωνία δεν ξεχνά. 

Επ’ αυτού, κρίσιμο κρίνεται να αναφερθεί πως οι μαθητικές κινητοποιήσεις για τα Τέμπη θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, όπου είναι προγραμματισμένη στα Προπύλαια μια μαζική μαθητική κινητοποίηση, η οποία αναμένεται να λάβει πανελλαδικές διαστάσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ανεμογεννήτριες αναμειγνύουν τα στρώματα θερμού και ψυχρού αέρα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το τοπικό κλίμα ανεβάζοντας ελαφρώς τη θερμοκρασία στη διάρκεια της νύχτας.

Ούτε η χούντα δεν τόλμησε να κάνει…», αναφέρει ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ

Το χρονικο της Πεντελης μετσ τα καμμενα ηου Μητσοτάκη