- 1963 Την συμφωνία της πράσινης γραμμής υπέγραψε την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης μαζί με τον Ραούφ Ντενκτάς

 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ. 26.12.1963 Μέρες Χριστουγέννων που σημάδεψαν την χώρα μας

1963 - Την συμφωνία της πράσινης γραμμής υπέγραψε την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης μαζί με τον Ραούφ Ντενκτάς. Η συμφωνία αυτή ήταν ο προπομπός της διχοτόμησης? 

1963 - Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, την ίδια μέρα,στις 26 Δεκεμβρίου 1963 δέχθηκε την συμφωνία της Πράσινη γραμμής που υπέγραψε ο Γλαύκος Κληρίδης καθώς και το κοινό Ελληνο - Βρετανο - Τουρκικό ειρηνευτικό σχέδιο. Το όνομα της Συμφωνίας της Πράσινης Γραμμής το πήρε από τον Αρχηγό των βρετανικών δυνάμεων στη Κύπρο Στρατηγό Γιάνγκ, ο οποίος χάραξε πάνω στο χάρτη της Λευκωσίας μια γραμμή μεταξύ των θέσεων των Ελλήνων και των Τούρκων για την εφαρμογή της συμφωνίας καταπαύσεως του πυρός. Χρησιμοποίησε για το σκοπό αυτό,  ένα πράσινο μολύβι, και έτσι δημιουργήθηκε η περιβόητη «Πράσινη Γραμμή». Βρετανικά στρατεύματα άρχισαν να περιπολούν στη Λευκωσία και τη Λάρνακα σχηματίζοντας στην ουσία την πρώτη ειρηνευτική δύναμη. Η Τουρκία απείλησε με στρατιωτική επέμβαση στέλνοντας πολεμικά πλοία στα κυπριακά νερά και πραγματοποιώντας πτήσεις πολεμικών αεροπλάνων πάνω από το νησί.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

Το WEF (World Economic Forum, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) δήλωσε ότι σε όλους τους πολίτες πρέπει να εμφυτευθεί ένα μικροτσί προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να κάνουν βασικά πράγματα όπως η αγορά τροφής και νερού.

Έτοιμη η Αλβανία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τηρεί πλήρως τις προϋποθέσεις