Κατά 700€ αυξήθηκε το κόστος ζωής στην Κύπρο

 Μέσα σε πέντε μήνες αυξήθηκε πέραν των €700 το κόστος ζωής στην Κύπρο. Από τη μια η πανδημία και από την άλλη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέβασαν στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου, των σιτηρών αλλά και των προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Κάτι που οδήγησε και το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό του 2022, ανεβάζοντάς τον στο 4% σε σχέση με 1,5% όπως είχε αρχικά εκτιμήσει. Από το περασμένο Φθινόπωρο η ακρίβεια άρχισε να τρίζει τα δόντια της, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές κτύπησαν κόκκινο. Οι αυξήσεις των τιμών είναι αισθητές στους καταναλωτές, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα πληρώνουν πολύ περισσότερα για τις μηνιαίες τους ανάγκες. Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς πλατφόρμας expatistan.com, τον Μάρτιο του 2022, το μέσο μηνιαίο κόστος μιας τετραμελούς οικογένειας άγγιξε τις €3.964 σε σχέση με €3.241 περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2021.

Δηλαδή, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας, μέσα σε λίγους μήνες τα μηνιαία έξοδα μια τετραμελούς οικογένειας αυξήθηκαν κατά €723. Εξάλλου, σήμερα το κόστος ζωής για άτομο στην Κύπρο ανέβηκε στα €2.192 σε σχέση με €1.461 τον Οκτώβριο. Ουσιαστικά τα έξοδα για ένα άτομο αυξήθηκαν μέσα σε πέντε μήνες κατά €731. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η σύγκριση γίνεται με στοιχεία του Μαρτίου 2022 και Οκτωβρίου του 2021 τα οποία έλαβε ο «Φ» από την πλατφόρμα expatistan.com. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, πολίτες καταχωρούν τις τιμές των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών έτσι ώστε να γνωρίζουν τα έξοδά τους, όσοι θα μετακομίσουν από μια πόλη σε άλλη ή σε διαφορετική χώρα. Ο «Φ» παρουσιάζει το κόστος ζωής στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

Σήμερα στη Λευκωσία, τα μηνιαία έξοδα μιας οικογένειας φτάνουν τις €2.910 σε σχέση €2.893 τον Οκτώβριο, δηλαδή αυξήθηκαν οι οικογενειακές τους δαπάνες κατά €17. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, τα έξοδα της οικογένειας είναι αυξημένα κατά €95 τον μήνα. Παράλληλα, σήμερα ένα άτομο έχει μηνιαία έξοδα ύψους €1.268 σε σχέση €1.264 τον περασμένο Οκτώβριο και €1.234 τον Απρίλιο του 2021, €1.234. Ουσιαστικά, εντός πέντε μηνών τα μηναία έξοδα για ένα άτομο αυξήθηκαν κατά €4 και από πέρσι ανέβηκαν κατά €34

Στη Λεμεσό σήμερα μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται €3.234 για να καλύψει τα έξοδά της. Τον περασμένο Οκτώβριο οι δαπάνες της οικογένειας κυμαίνονταν γύρω στις €3.100, ενώ πέρσι τον Απρίλιο ήταν €3.000. Παράλληλα, σήμερα ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τη διαβίωση ενός ατόμου στη Λεμεσό είναι €1.628 σε σχέση με €1.495 τον περσινό Απρίλιο.

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τις δύο πόλεις, φαίνεται πως σήμερα το κόστος ζωής στη Λεμεσό είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με την πρωτεύουσα. Όπως αναφέρει η σχετική πλατφόρμα, για να διατηρήσει κάποιος το ίδιο βιοτικό επίπεδο στη Λεμεσό θα χρειάζονταν €3.800 και στη Λευκωσία €3.593 τον μήνα. Επίσης, τα ενοίκια στη Λευκωσία είναι 25% πιο φθηνά από τη Λεμεσό, σε αντίθεση με τα είδη ένδυσης και υπόδησης τα οποία είναι πιο ακριβά στην πρώτη. Το κόστος των διακινήσεων είναι το ίδιο και στις δύο πόλεις. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

Το WEF (World Economic Forum, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) δήλωσε ότι σε όλους τους πολίτες πρέπει να εμφυτευθεί ένα μικροτσί προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να κάνουν βασικά πράγματα όπως η αγορά τροφής και νερού.

Έτοιμη η Αλβανία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τηρεί πλήρως τις προϋποθέσεις