Το Κόσσοβο είναι στα κόκκινα και είναι έτοιμο να εκραγεί

 Το βόρειο Κόσοβο είναι «καζάνι που βράζει» τις τελευταίες ώρες, μετά την απόφαση της Πρίστινας για αντικατάσταση όλων των πινακίδων κυκλοφορίας της Σερβίας. η ένταση βαίνει προς εκτόνωση μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να αναστείλει για έναν μήνα την εφαρμογή της απόφασης αντικατάστασης των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας.


Η Πρίστινα προχώρησε στην απόφαση αυτή τα ξημερώματα της Δευτέρας, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, που ζήτησαν να ανακληθεί προσωρινά το μέτρο για να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης. Παρεμβάσεις στην Πρίστινα έγιναν επίσης και από την ΕΕ με το ίδιο αίτημα.

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Κόσοβο, προσπάθησε νωρίτερα να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Σέρβων και Αλβανοφώνων στην περιοχή, που τις τελευταίες ώρες μοιάζει με «καζάνι που βράζει».

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσόβου, μπροστά στο ενδεχόμενο εμπλοκής μεταξύ των δύο εθνοτικών ομάδων, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, πως ανέβαλε την απόφαση για αλλαγή πινακίδων κυκλοφορίας και ταυτοτήτων για την 1η Σεπτεμβρίου. Με την απόφαση θέλει να κερδίσει ένα μήνα για τις διευθετήσεις μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά και για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες χθες Κυριακή. Η σχετική απόφαση για τις πινακίδες θα τίθετο σε εφαρμογή από σήμερα, 1η Αυγούστου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ εξέφρασε τα ξημερώματα της Δευτέρας, την ικανοποίησή του για την απόφαση που ανέφερε πως έλαβε η κυβέρνηση του Κοσόβου να αναβάλει ως την 1η Σεπτεμβρίου το σχέδιό της, να απαιτεί από τους Σέρβους που ζουν σε αυτό να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που έχουν εκδοθεί από την Πρίστινα

Αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί τελικά εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος είχε καλέσει νωρίτερα τη διεθνή κοινότητα να επηρεάσει τις αρχές του Κοσόβου, στην προσπάθεια αποφυγής της έντασης.
Βούτσιτς: Θα υποστηρίζουμε πάντα την Ρωσία

Νωρίτερα, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος απηύθυνε χθες Κυριακή δημόσιο μήνυμα, εξήγησε την περασμένη Δευτέρα πως «το 85% των κατοίκων της χώρας του θα υποστηρίζει πάντα τη Ρωσία ό,τι κι αν συμβεί» θέλοντας να καταδείξει τους ενεργούς και διαχρονικούς δεσμούς της χώρας του με την Μόσχα, ενώ το Βελιγράδι αρνήθηκε να συμμετάσχει στο δυτικό μέτωπο των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρότι η Σερβία φιλοδοξεί να λάβει status υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να σταματήσει αυτές που αποκάλεσε «προβοκάτσιες» και έκρινε ότι η απόφαση για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και των σερβικών αστυνομικών δελτίων ταυτότητας εντάσσεται σε προσπάθεια «εκδίωξης» του σερβικού πληθυσμού από το Κόσοβο.

«Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν απειλούνται άμεσα οι ελευθερίες τους και σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να πυροδοτήσουν στρατιωτικό σενάριο. Φυσικά, στόχος των αιχμηρών επιθέσεων είναι και το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει να εξουδετερώσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας αλβανικά χέρια», αναφέρεται σε ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ, μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόρααη.Η Ρωσία καλεί την Πρίστινα να σεβαστεί τα δικαιώματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο - 

"Αςψτα πούμε λίγο πιο απλα....

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση η Σερβία" 

Ενα επίκεντρο έντασης που προμηνύει έναν πόλεμο που μπορεί να επεκταθεί πολύ.

Τα βλέμματα του κόσμου στράφηκαν ξαφνικά προς τη Σερβία, όπου ήχησαν οι σειρήνες, χθες το απόγευμα, Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, στα βόρεια της Σερβικής πλειοψηφίας επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, και Σέρβοι μαχητές έστησαν οδοφράγματα σε ορισμένους δρόμους.


Αφ 'ετέρου; Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου απείλησαν τη Σερβία και σχημάτισαν μαχητικές ομάδες νότια της πόλης Mitrovica στη γραμμή επαφής με τους Σέρβους εν μέσω κινήσεων του στρατού και από τις δύο πλευρές, ενώ η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έκλεισε τα περάσματα #Brënjak και #Jarinje και μια κυβερνοεπίθεση διέκοψε τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες σε πολλές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου.


Ο λόγος για την τελευταία διαφωνία είναι ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα επιβάλει νέα δελτία ταυτότητας στην Πρίστινα στους Σέρβους από αύριο 1η Αυγούστου και οι Σέρβοι θα πρέπει να πετάξουν τις ταυτότητες που εκδόθηκαν από το Βελιγράδι. Αυτό ισχύει για τις πινακίδες κυκλοφορίας και όλα τα επίσημα έγγραφα. Αυτή η σθεναρή αντίθεση από το Βελιγράδι θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα μιας νέας αιματηρής μάχης.


Η ανάφλεξη των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών χρειάζεται μόνο μια σπίθα και η ένταση είναι αυτή που ώθησε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας να εγκαταλείψει το Βελιγράδι πριν από το τέλος της επίσκεψής του, ενώ ο Σέρβος πρόεδρος απευθύνθηκε στον λαό του, μιλώντας για πόλεμο στον οποίο Θα κερδίσω.

 

Η ανάφλεξη των Βαλκανίων δεν προκαλεί έκπληξη στην παρούσα φάση κυρίως με στόχο τη φιλορωσκη Σερβία. Τα Βαλκάνια τα οποία βρίσκεται στην καρδιά μιας Ευρώπης, είναι σε θέση να απορυθμιζουν και άλλο την ενότητα που ήδη ταλαντεύεται από αστάθειες.

Οι αστάθειες αυτές δίνουν άλλοθι στις επεκτατικης χώρες να φλερτάρουν με νέα σύνορα. Δεν είναι λίγες οι χώρες αυτές στα σύνορα μας που ονειρεύονται νέα σύνορα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

Το WEF (World Economic Forum, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) δήλωσε ότι σε όλους τους πολίτες πρέπει να εμφυτευθεί ένα μικροτσί προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να κάνουν βασικά πράγματα όπως η αγορά τροφής και νερού.

Έτοιμη η Αλβανία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τηρεί πλήρως τις προϋποθέσεις