Πού βρίσκονται τα πολεμικά καταφύγια στην Ελλάδα Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα σωζόμενα πολεμικά καταφύγια σε Αθήνα, Πειραιά, Σαντορίνη κι άλλες περιοχές της Ελλάδας Proson Newsroom

 Οσο ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και μέρες, πολλοί αναρωτήθηκαν αν υπάρχουν καταφύγια για περιπτώσεις πολέμου στην Ελλάδα και πού ακριβώς βρίσκονται. Πράγματι, υπάρχουν καταφύγια σε διάφορες πόλεις της χώρα. Συγκεκριμένα, στην Αττική υπάρχουν αρκετά υπόγεια αντιαεροπορικά καταφύγια της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου.


Η καταγραφή των καταφυγίων που ακολουθεί σε καμία περίπτωση δεν είναι επίσημη, αλλά είναι μία απλή παρουσίαση των χώρων που ενδεχομένως να είναι τα περίφημα καταφύγια.

Πολεμικά καταφύγια υπάρχουν στην Αθήνα (Λυκαβηττός, Αρδηττός, Πολύγωνο κ.α.), στον Πειραιά (Προφ. Ηλίας, Καστέλα, Δραπετσώνα κ.α.), στα νότια προάστια (Ελληνικό, Βούλα, Γλυφάδα), στα βόρεια (Κηφισιά, Παπάγου, Ψυχικό), στο Σούνιο, στη Ραφήνα. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν μερικά όπως της «Μεγάλης Βρετανίας», του Μεγάρου της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και το υπόγειο του Μεγάρου του Αρείου Πάγου.

Μερικά από τα καταφύγια στην Ελλάδα

  • Το καταφύγιο του Αρδηττού
  • Καταφύγιο Επτανήσων και Πιπίνου στην Κυψέλη
  • Τα καταφύγια Βούλας – Γλυφάδας. Στα υπόγεια των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα υπάρχει καταφύγιο σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, Διαθέτει διπλή είσοδο (και διπλή έξοδο) προς τους υπόγειους θαλάμους και διαδρόμους, οκτώ δωμάτια και δύο τουλάχιστον φωλιές για πολυβόλα


  • Το διώροφο εγκαταλειμμένο καταφύγιο της Καστέλας
  • Το υπόγειο πολεμικό καταφύγιο του Προφήτη Ηλία
  • Το υπόγειο καταφύγιο του λόφου «Οχυρού» της Ραφήνας
  • Η πολυκατοικία της οδού Ζαλοκώστα
  • Το μεγάλο καταφύγιο κάτω από το Υπουργείο Οικονομικών
  • Καταφύγια στη Σαντορίνη

Το 1999 στην Ελλάδα υπολογίζονταν περίπου 200 δημόσια σωζόμενα καταφύγια. Τα περισσότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα που είχε κάνει στο παρελθόν η εφημερίδα «Έθνος», βρίσκονταν υπό κατάρρευση και φέρουν τα σημάδια του παρελθόντος με χαραγμένα συνθήματα στους τοίχους ή και παλαιά αντικείμενα.




Ανάμεσα σ’ αυτά τα καταφύγια υπάρχουν μερικά όπως της «Μεγάλης Βρετανίας», του Μεγάρου της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και το υπόγειο του Μεγάρου του Αρείου Πάγου.

Θεσσαλονίκη

Ενα πυρηνικό καταφύγιο – νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο να ανταποκριθεί σε συνθήκες πυρηνικού και βιοχημικού πολέμου, κάτω από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

Το WEF (World Economic Forum, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) δήλωσε ότι σε όλους τους πολίτες πρέπει να εμφυτευθεί ένα μικροτσί προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να κάνουν βασικά πράγματα όπως η αγορά τροφής και νερού.

Έτοιμη η Αλβανία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τηρεί πλήρως τις προϋποθέσεις